سوراخکاری یا درلینگ بر روی فلزات در بسیاری از فرآیندهای صنعتی کاربرد گسترده ای دارد. بارها پیش آمده که این پرسش مطرح شده است که چه دستگاهی را برای چه ابعاد و شرایط سوراخکاری پیشنهاد میدهم.
سعی میکنم با دسته بندی کارها روشهای مناسب را پیشنهاد دهم.

سوراخ کاری

اولین کاربرد گسترده سوراخکاری در فلنچهای فلزی که برای قطعات مختلف فلزی بکار میروند میباشد.این سوراخها معمولا برای عبور و بسته شدن پیچهای اتصالات بکار میروند.معمولا ضخامتهای ورق بین ۱۰ تا ۳۰ میلیمتر دارند.پیچهای بکار رفته هم معمولا قطر ۱۲ تا ۲۲ میلیمتر را دارا میباشند.این قبیل فلنچها بصورت گسترده ای در صنایع نفت ،آبیاری تحت فشار ،سازه های فلزی و ماشین آلات راهسازی و معدنی کاربرد دارند.دقت و کیفیت سطح سوراخها اهمیت چندانی ندارد.مساله مهم محل دقیق قرار گیری سوراخها نسبت به هم و فلنچ مقابل است.
 
ساده ترین و مقرون بصرفه ترین راه برشکاری سوراخ با دستگاه سی ان سی هوا گاز یا پلاسما میباشد.بعنوان یک قانون دم دستی در بازار معمولا میگویند سوراخی با قطردو برابر ضخامت ورق کیفیت مناسبی خواهد داشت.مثلا روی ورق ده میلیمتر با برش هواگاز سوراخ با قطر بیست میلیمتر خوب خواهد بود.اما تجربه من میگوید درصورتیکه اپراتور مهارت کافی داشته باشد میتواند سوراخهای با قطر کمتر را هم بخوبی درآورد.البته منوط به اینست که سایز صحیح نازل ،فشار مناسب اکسیژن و گاز و سرعت دقیق دستگاه و زاویه مناسب برای زاویه ورود و خروج نازل به دقت تعیین گردد
یکی دیگر از مهمترین کاربردهای سوراخکاری در سازه های فلزی که جهت ساخت ساختمانهای بلند مرتبه یادکلهای نفتی استفاده میشوند می باشد.معمولا این تیرها به فرمهای اچ و باکس ساخته میشوند.ابعاد بزرگ و وزن سنگین این قطعات سوراخکاری آنها با دریلهای معمولی را بسیار دشوار یا غیر ممکن میسازد.از طرف دیگر تعداد سوراخهای مورد نیاز درنقاط اتصال بسیار زیاد میباشد و دقت این سوراخها نسبت به هم و تکرار پذیری آن بر روی قطعات مختلف اهمیت زیادی بخصوص در مورد آسان کردن مرحله نصب دارد.
 
 
فرض کنید که در ارتفاع پنجاه متری زمین مشغول اتصال دو تیر اچ و بستن صفحه و پیچها هستید و متوجه میشوید که محل سوراخها نسبت به هم دقت لازم را ندارد .مجبورید برش دستی و کپسول و ملحقات را تا آن ارفاع بالا ببرید تا سواخها را اصلاح کنید و دست آخر هم احتمال دارد ناظر اتصال را تایید نکند و مجبور به برگرداندن قطعه به کارخانه و شاید ساخت دوباره آن شوند.
بهترین دستگاهی که برای این جهت ساخته شده است .دستگاه دریل سی ان سی سه محور می باشد.این دستگاه با سوراخکاری همزمان بالها و جان تیر دقت بالای فرآیند سوراخکاری را تضمین مینماید.از دیگر سو سرعت این ماشین با سرعت روش جایگزین دستی قابل مقایسه نمی باشد.
 سوراخکاری ورقهای نازک باجنس آن یا استیل یکی دیگر از پرکاربردترین فرآیندهای سوراخکاری میباشد.معمولا در ساخت تابلوهای برق یا قابهای لوازم خانگی از روش پانچ استفاده میشود.این ورقها که ضخامتی کمتراز یک میلیمتر دارند با سرعت بالایی توسط پانچ سی ان سی سوراخکاری میشوند.
 
روش دیگر برای سوراخکاری ورقهای متر از یک میلیمتر استفاده از برش لیزر میباشد.در کاربردهای با این ضخامت لیزرهای باقیمت اقتصادی میتوانند جوابگو باشند.کاربردیمثل برش ورقهای سقف یا کف اتاق آسانسور.گرچه محدوده استفاده از لیزر بسیار بیشتر از اینهاست.لیزرهای با توان بالا امکان برشکاری آهن تا ۳۰ میلیمتر را فراهم می آورند اما قیمت این دستگاهها بسیار بالا میباشد. سطح برش تولیدی توسط این لیزرها بسیار با کیفیت میباشد.اما قیمت آنها جلوی کاربرد وسیع آن در تولید را گرفت است.گرچه تکنولوژی لیزر در سالهای گذشته به سرعت به سمت ارزانتر شدن پیش میرود.باید دید در سالهای آینده امکان استفاده گسترده از آن و با قیمت مناسب فراهم خواهد آمد یا خیر

چشم انداز