ورق روغنی

نویسنده : نویسنده موضوع : دانستنی ها بدون دیدگاه

ورق روغنی در واقع اصطلاح عامیانه ورق هایی است که با تکنولوژی نورد سرد تولید می شوند. در این فرآیند ورق های با ضخامت بالا توسط نورد به ضخامت های پایین تر تبدیل می شوند. در این فرآیند به علت استفاده از نورد سرد کیفیت ظاهری ورق های نورد شده بسیار عالی می باشد، از ین رو از این نوع ورق ها بیشتر در کاربردهایی که ورق ظاهر جسم را تشکیل می دهد استفاده می شود. ورق های روغنی بسته به نوع آلیاژ و همچنین عملیات حرارتی صورت گرفته بر روی آنها به چند دسته کلی تقسیم می شوند:

*ورق های معمولی (مانند  ST12)

*ورق های نیمه کشش (مانند  ST13)

*ورق های فوق کشش(مانند  ST14)

ورق های روغنی به طور کلی و استاندارد از ضخامت ۳۰ صدم میلی متر الی ۳ میلی متر تولید می شوند و دارای دو عرض استاندارد ۱۰۰ سانتی متر و ۱۲۵ سانتی متر هستند.

ورق های روغنی ای که در بازار ایران پرکاربرد ترند را شرکت های فولاد مبارکه اصفهان ، شرکت هفت الماس ، و شرکت فولاد غرب تولید می نمایند. و در مورد ورق های روغنی خارجی نیز معمولا ورق های روس و قزاق پرکاربد و همچنین در بازار موجود هستند.

ورق های نورد سرد (ورق روغنی ) پایه تولید ورق های گالوانیزه ( ورق سفید ) هستند.

در ضمن ورق های رنگی گالوانیزه ( ورق رنگی ) از ورق گالوانیزه تولید می شود. پس صراحتا می توان نتیجه گرفت که پایه تولید ورق رنگی نیز همین ورق های نورد سرد (روغنی ) هستند.

ورق های روغنی یا نورد سرد دارای وزن استاندارد ویژه هستند که تقریبا با آهن معمولی یکسان می باشد.

جدول زیر حدود وزن ورق های نورد سرد (ورق روغنی ) را نشان می دهد:

جدول وزن ورق روغنی
ضخامت طول عرض وزن
۰.۵ ۲ ۱ ۸
۰.۶ ۲ ۱ ۱۰
۰.۷ ۲ ۱ ۱۱
۰.۸ ۲ ۱ ۱۳
۰.۹ ۲ ۱ ۱۴
۱ ۲ ۱ ۱۶
۱.۲۵ ۲ ۱ ۲۰
۱.۵ ۲ ۱ ۲۴
۰.۵ ۲.۵ ۱.۲۵ ۱۳
۱.۲۵ ۲.۵ ۱.۲۵ ۳۱
۱.۵ ۲.۵ ۱.۲۵ ۳۸

 فرمول محاسبه وزن انواع ورق روغنی

طول به متر ضربدرعرض به متر ضربدر ضخامت به میلیمتر ضربدر۷/۸۵ = وزن به کیلو گرم

 

ورق های روغنی در بازار ایران با نام های

ورق روغنی فولاد مبارکه

ورق روغنی هفت الماس

ورق روغنی فولاد غرب

ورق روغنی فولاد درخشان

ورق روغنی قزاق

ورق روغنی کره

ورق روغنی چین

ورق روغنی هند ایثار

موجود می باشد.

 

 

ورق روغنی (ورق سرد) از ورق سیاه ( ورق گرم ) تولید می شود. معمولا ورق روغنی از ورق سیاهی که تولید میشود که دارای کربن کمی است.

 

ورق سیاه ابتدا اسید شویی می شود که پولک های سطحی ورق که سیاه رنگ است زدوده شود و سپس طی چندین مرحله نوردکاری سرد تبدیل به ورق روغنی میشود. مثلا برای تولید ورق روغنی به ضخامت ۲ میلیمتر از ورق سیاه ضخامت ۳ میلیمتری استفاده میشود. ورق روغنی تولید شده می تواند ویزگیهای متفاوتی داشته باشد که بستکی به عناصری دارد که در ورق روغنی موجود است، یعنی درصد کربن منگنز تیتانیوم و سایر عناصر.

 

ورق روغنی با قابلیت کشش (ST13) و فوق کشش (ST14) و لعاب پذیر (EK2) و ضد سایش (QSTE) و قابلیت های فراوان دیگر تولید میشود.

 

مثلا برای تولید فیلتر اتومبیل از ورق روغنی با قابلیت ST14 فوق کشش استفاده می شود و برای بدنه اتومبیل مثل گل گیر از ورق روغنی با قابلیت ST13 استفاده می شود. برا اجاق گاز که صفحه فلزی لعاب گیر دارد از ورق روغنی با قابلیت EK2 و همچنین برای قطعات زیرین اتومبیل از ورق روغنی با قابلیت QSTE ضد سایش استفاده می شود. برای تولید اگزوز از ورق روغنی با قابلیت سازگار با شرایط ضدزنگ زدگی استفاده می شود.

 

تکنولوژی   هیدروفرمینگ ورق از قبل از جنگ جهانی دوم آغاز شدند این روش در تولید قطعات خودرو و بدنه هواپیما در سال ۱۹۸۰ مورد استفاده قرار گرفت و در سالهای ۱۹۸۰ تا ۱۹۹۰ این روش پیشرفت های زیادی یافت.